December 18, 2016

Efter våldsbrott: Tyska krav på hårdare flyktingkontroller

Flera våldsbrott, där flyktingar och migranter pekas ut som gärningsmän, upprör Tyskland. Nu växer tyska krav på hårdare kontroller och mer polissamarbete i EU.
f994d08c-b0cc-41eb-ab6f-74d3dbf234e8
Övervakningskamerans klipp över hur en man sparkar ned en kvinna bakifrån, nerför en trappa, har upprört tyskarna. Mannen var redan tidigare efterlyst för brott i Bulgarien. Foto: AP
BONN Videoklippet från en övervakningskamera som polisen släppte förra veckan visar en ung kvinna som börjar gå ner för trappan i t-stationen Hermannstrasse i Berlin när fyra unga män dyker upp. En av männen sparkar henne brutalt i ryggen. Kvinnan faller handlöst ner för trappan och blir liggande på perrongen medan männen i all ro ger sig därifrån.
Klippet har visats om och om igen på tv. I sociala medier har reaktionerna varit fyllda av förfäran men också av hatiska utfall mot migranter.
Den misstänkte gärningsmannen, en en 27-årig bulgar, som redan tidigare var efterlyst av polisen i Bulgarien, greps i lördags av polisen. Enligt uppgifter i bulgarisk tv är han misstänkt för rov, olika våldsbrott och huliganism.
I förra veckan uppmärksammades också att en marockansk flykting våldtagit en ung kvinna på en toalett i en klubb i Hamburg. Den 34-årige misstänkte ska ha hållit sig gömd sedan han fick avslag på sin asylansökan i april 2015. Myndigheterna medger nu att man försummat att ta honom i förvar och avvisa honom, på grund av personalbrist.
Ett tredje fall har satt strålkastarljuset på bristande kontroller och otillräckligt europeiskt samarbete. När polisen i Freiburg i början av december presenterade 17-åriga Hussein K som misstänkt för mord och våldtäkt mot en medicinstuderande kvinna var det ingen som kunde ana att han 2014 hade dömts till tio års fängelse i Grekland för dråpförsök mot en kvinna. Enligt grekiska myndigheter släpptes han i samband med en amnesti som beslutats under premiärminister Alexis Tsipras.
I november 2015 dök Hussein K upp hos polisen i sydtyska Freiburg där han ansökte om asyl. Han uppgav att han inte var äldre än 16 år. Men han hade inga identitetshandlingar som kunde styrka uppgiften.
Hussein K kunde snabbt kopplas till mordet i Freiburg genom dna-spår men det var först i början av förra veckan som han igenkändes av sin tidigare försvarsadvokat i Grekland.
Hård kritik riktas nu mot såväl grekiska myndigheter som mot bristen på samordning mellan polismyndigheterna i EU. Inrikesminister Thomas de Maizière kräver att EU:s justitieministrar bygger ut det bestående europeiska straffregistret ECRIS till att omfatta fler än EU-medborgare.
Andra politiker vill ha hårdare kontroller av ensamkommande minderåriga. Thomas Strobl som är inrikesminister i delstaten Baden-Württemberg där Freiburg ligger kräver en röntgenundersökning för att klargöra åldern på alla flyktingar som uppger sig vara minderåriga. Under höjdpunkten av flyktingkrisen förra året saknade 80 procent av flyktingarna id-handlingar, enligt Thomas Strobl.






No comments:

Post a Comment

Designed By © 2015 Cheerfulmarket.com All rights reserved.