April 5, 2016

USA firar påsk: När kristna slaktas – blunda

  • "Över 500 kristna bybor dödades på en enda natt." – Emmanuel Ogebe, nigeriansk människorättsadvokat, 2 mars 2016.
  • Det de kristna i Nigeria nu upplever är en ögonblicksbild av det miljoner kristna och andra icke-muslimer upplevt sedan 600-talet, då islam "migrerade" till deras trakter: våld, förföljelse, förslavning och förstörelse av kyrkor.
  • Trots att Boko Haram definierar sig själva endast med islamiska begrepp, vägrar regeringen Obama göra kopplingar mellan gruppen och islam – precis som man vägrar göra kopplingar mellan IS och islam.
  • Obamaregeringen blundar konsekvent, och insisterar på att jihad är ett fenomen som uppstått på grund av "orättvisor", "fattigdom" och "brist på jobbmöjligheter" – aldrig på grund av islamiska läror.
Den nigerianska islamiska extremistgruppen Boko Haram har dödat fler människor i jihad än Islamiska staten, IS, enligt en färsk rapport. Sedan år 2000, då tolv delstater i norra Nigeria implementerade eller skärpte de islamiska sharialagarna, har "mellan 9 000 och 11 500 kristna" mördats. Detta är "en försiktig uppskattning".
Dessutom har "1,3 miljoner kristna fördrivits" och "13 000 kyrkor har stängts eller demolerats helt". Otaliga "tusentals kristna affärer, hus och egendomar har förstörts".
Rapporten antyder att det finns ett antal faktorer som kopplar samman framväxten av nigeriansk jihad med densamma på ett globalt plan. Det anti-kristna, islamiska herrfolkstänkandet
"dök inte upp i norra Nigeria förrän på 1980-talet, när nigerianska lärde och studenter återvände från arabländer där man influerats av wahhabitiska och salafistiska läror. Varje år får tusentals västafrikanska muslimer stipendier för att kunna studera i de sunniarabiska länderna; detta har haft mycket stor påverkan på den nigerianska kulturen".
Denna "stora påverkan" är inte begränsad till Nigeria. Varje år lägger Saudiarabien över 100 miljarder dollar på att sprida den "wahhabitiska och salafistiska läran" – den som allt fler muslimer kallar för "det sanna islam". Saudierna sprider också denna lära genom europeiska och amerikanska moskéer. Bakom radikaliseringen av IS, Boko Haram och diverse ensamvargar, står USAs bästa muslimska vänner och allierade.
En annan viktig observation i rapporten är att:
"Inte bara radikal islam, där Boko Haram är det mest framträdande exemplet, utan också muslimska boskapsuppfödare från Hausa-Fulanifolken och företrädare för den muslimska politiska och religiösa eliten i norr är pådrivande i det våld som riktas mot den kristna minoriteten."
Så sent som 2 mars skrev den nigerianske människorättsadvokaten Emmanuel Ogebe i ett mejl: "Jag kom till Nigeria för några dagar sedan för att undersöka vad som verkar vara den värsta massakern hittills, utförd av muslimska [Hausa-Fulani] boskapsuppfödare. ... Över 500 kristna bybor dödades på en enda natt."
En västafrikansk källa slår fast: "När Boko Haram väl besegras, kommer problemet inte att vara löst. Kristna som lever under sharialagar diskrimineras och marginaliseras och har begränsade eller inga rättigheter."
Slutligen konstaterar rapporten att mycket av våldet mot kristna har sina rötter i den historiska "migrationen av muslimer till icke-muslimska områden i norra Nigeria, i syfte att sprida den islamiska och missionerande agendan i alla delar av norra Nigeria". Med andra ord, det de kristna i Nigeria nu upplever är en ögonblicksbild av det miljoner kristna och andra icke-muslimer upplevt sedan 600-talet, då islam "migrerade" till deras trakter: våld, förföljelse, förslavning och förstörelse av kyrkor.
Allt detta talar emot Obamaregeringens officiella version av vad som ligger bakom oroligheterna i Nigeria. Obamaregeringen vägrade i det längsta sätta upp Boko Haram på listan över terrororganisationer. Detta trots att gruppen slaktat fler kristna och "avfällingar" än Islamiska staten. I november 2013 föll man till sist till föga, efter många års påtryckningar från lagstiftare, människorättsaktivister och lobbyister.


Obamaregeringen vägrade i det längsta sätta upp Boko Haram på listan över terrororganisationer. Detta trots att gruppen slaktat fler kristna och "avfällingar" än Islamiska staten. I november 2013 föll man till sist till föga, efter många års påtryckningar. På bilden syns Boko Harams ledare Abubakar Shekau (mitten).


Men trots att Boko Haram definierar sig själva endast med islamiska begrepp, vägrar regeringen Obama göra kopplingar mellan gruppen och islam – precis som man vägrar göra kopplingar mellan IS och islam. Det har fortfarande inte gått ett enda år utan att Boko Haram och dess allierade bombat eller bränt ett antal kyrkor under jul- och påskfirandet. Och ändå – på påskdagen 2012, efter att Boko Haram just mördat 39 kristna, sa USAs biträdande utrikesminister med Afrika som ansvarsområde, Johnnie Carson: "Jag vill ta tillfället i akt och understryka en viktig sak, och det är att religion inte är en drivkraft bakom extremistiskt våld." [Syftande på norra Nigeria, med muslimsk majoritet, ö.a.]

Så vad är det då som driver det? Den amerikanska regeringen menar att Boko Haram och Islamiska staten drivs av samma sak – som Bill Clinton så minnesvärt uttryckte saken en gång, apropå Boko Harams mordorgier: "orättvisor" och "fattigdom" är det som "ligger bakom såna här grejer".
Det är besläktat med Obamaregeringens tes att det är "brist på jobbmöjligheter" som har skapat IS; eller CIA-chefen John Brennans påstående att jihadismen världen över "många gånger får näring av, ni vet, politiskt förtryck, av ekonomiskt, ni vet, ingen rösträtt, av, ni vet, brist på utbildning och okunskap, så där – det finns ett antal fenomen just nu som jag tror eldar på, ni vet, den här ideologin".

Det har varit Obamaregeringens policy att försöka blidka jihadisterna, eller för att uttrycka det som expresident Clinton gjorde då han agerade rådgivare åt den nigerianska regeringen: "Det är nästan omöjligt att lösa ett våldsrelaterat problem med mer våld." Oräkneliga avhuggna kristna huvuden hann sedan rulla, innan nigeriska statliga styrkor till sist dödade 30 Boko Harammedlemmar i en kraftfull offensiv i maj 2013. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade då att USAs utrikesminister John Kerry "kom med ett skarpt formulerat uttalande" riktat till Nigerias president: "Vi är ... mycket oroade", stod det, "av trovärdiga uppgifter om att nigeriska säkerhetsstyrkor begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna, som, i sin tur, bara trappar upp våldet och föder mer extremism" från Boko Haram.

De kristnas tillvaro i muslimskdominerade områden i Nigeria är bara ett mikrokosmos av kristnas tillvaro i muslimska länder världen över. Kristna förföljs och mördas, deras kyrkor förbjuds, bränns ner eller bombas. Tack vare saudiska oljedollar är männen bakom förföljelsen nästan alltid "influerade av den wahhabitiska och salafistiska läran", och innefattar inte bara "extremister", utan också den "politiska och religiösa eliten". Obamaregeringen blundar i alla fall konsekvent, och insisterar på att jihad är ett fenomen som uppstått på grund av "orättvisor", "fattigdom" och "brist på jobbmöjligheter" – aldrig på grund av islamiska läror.
Raymond Ibrahim, författare till Crucified Again: Exposing Islam's New War on Christians (en Gatestone Publication, utgiven av Regnery, april 2013), är Shillman Fellow på David Horowitz Freedom Center och Judith Friedman Rosen Writing Fellow på Middle East Forum
.


No comments:

Post a Comment

Designed By © 2015 Cheerfulmarket.com All rights reserved.